Între secolele X si VII î.Hr., grecii utilizau în scopuri militare o tehnică de încifrare prin transpunere, intervertire, adică schimbarea poziţiei literelor din mesaj. Ei foloseau un scytal ,o bagheta în jurul căreia rulau în spirale alipite o bandă de piele pe care scriau mesajul. O data desfacut, mesajul era trimis destinatarului care trebuia să posede o bagheta identică, necesară descifrării.
Numai persoana ce dispunea de o baghetă de diametru identic celei pe care a fost scris mesajul, putea să-l descifreze.
Principalul defect al acestui sistem constă în faptul că o baghetă de un diametru aproximativ egal era îndeajuns pentru a descifra textul. Securitatea consta, însă, în păstrarea secretului procedeului de codare.
Criptografia este procesul de transformare a informatiei folosind un algoritm(combinatie de cifre si litere)pentru a crea un cifru(cod). Acest lucru face ca informatia sa fie imposibil de citit fara ajutorul acestui cod care s-a creat in urma procesului de criptare.Criptografia este folosita de mult timp in randurile armatei sau ale guvernelor.Acum este cel mai folosit mod de protectie de catre publicul larg.Criptarea poate fi folosita pentru protejarea datelor dintr-un computer sau un drive extern(usb,memory card,etc..)In anii precedenti au fost multe cazuri de furturi de date personale,drepturi de autor,fisiere personale,de aceea s-a creat o noua forma de criptare DRM(digital rights management)care previne folosirea neautorizata de material digital,reproducrea de copii la softuri,etc..Criptarea este folosita de asemeni si pentru protectia datelor in tranzit(transmitere wireless,bluetooth,telefonie mobila,bancomate si asa mai departe).Dar encriptia in sine nu este de ajuns pentru ac de-a lungul anilor s-au dezvoltat diferite programe de interceptare a datelor in tranzit si decriptarea acestora.De aceea este nevoie si de alte tehnici de protectie cum este MAC(message authentification code)Criptarea sau or ascunderea codului de software este folosit în protecţia copierii de software împotriva ingineriei inverse(decriptarea), analiza aplicaţiilor neautorizată, crack-uri şi pirateria software.. O simpla eroare de sistem sau o executie gresita de criptare poate permite atacuri de succes nedoritilor.De obicei un program de criptare poate si reversa procesul adica sa decripteze. Am sa uploadez curand un soft de criptare si decriptare.
5 comentarii:
Hai sa-ti spun necazul meu.De vre-o 4 zile nu mai pot vedea pozele de la "Persoane interesate" de blogul meu. Nu stiu ce se intampla, caci nu ma pricep de loc.Am intrebat pe fica mea de la Bucuresti si nici ea nu vede pe blogul ei...Tu vezi pe al tau pozele peroanelor interesate?
Te rog sa ma lamuresti, daca vrei si ai ceva timp.
Multumesc in numele Lui.
Doamna Elena,la mine vad gadgetul cu persoanele interesate.Din plimbarea pe care am facut-o la dvs pe blog,am observat ca ati schimbat aspectul pagiinii,aceasta este principala cauza a cestei probleme.O a doua cauza ar fi browserul pe care il folositi.Care browser folositi?Explorer,firefox,mozila..?
Daca imi permiteti si imi trimteti ID si parola dvs intr-un e-mail as putea sa intru eu sa vad care este problema.Daca vreti puteti sa incercati dvs.Mergeti la aspect-coloana din stanga mergeti la gadgetul persoane interesate si eliminatil.Apoi adaugatil din nou.Daca nu reusiti dati-mi de veste.O seara placuta va doresc!
BUNA SEARA! Pai eu folosesc Explorer.care este adresa ta de mail? E mai bine sa intri tu daca vrei sa ma ajuti caci eu nu ma pricep...mai de loc.
dar sa-ti mai spun ceva.Nici cand intru la tine sau altundeva pe alte bloguri, nu vad persoane interesante...
Am eliminat gadgetul si l-am reinstalat dar..nimic.
Te rog sa ma ajuti daca vrei si ai ceva timp.Multumesc.
mocanu_florin@yahoo.com
Cred ca browserul dvs.este de vina.Astept e-amilul de la Dvs.O noapte placuta va doresc!
Trimiteți un comentariu